Moderní pasivní dům

Chtěli byste pasivní dům? Správná okna jsou stejně důležitá jako izolace stěn

Stavíte nízkoenergetickou stavbu nebo pasivní dům či rekonstruujete nějaký starší objekt a jde vám o tepelné úspory? Pak děláte určitě dobře, jelikož od roku 2019 budou muset být dle nové legislativy EU všechny nové stavby stavěny v režimu s téměř nulovou spotřebou. Nebojte se ovšem poněkud hrůzostrašně znějícího označení staveb, nebudete se muset ohřívat jenom solárními panely a jíst vlastnoručně vypěstované sojové klíčky, jelikož jsou požadavky na „téměř nulovou spotřebu budov“ nejen mírnější než současné pasivní domy, ale dokonce i měkčí než aktuálně stavěné nízkoenergetické domy.

Přesto se vyplatí věnovat oknům v nízkoenergetických či pasivních stavbách zvýšenou pozornost. Nejde totiž pouze jenom o poměrně hojně medializovaný součinitel prostupnosti tepla, ale existují i další vlastnosti, které je nutné při výběru oken do specializovaných staveb brát v potaz.

Okno jako důležitá součást pasivního domu

Zatímco v běžném domě má okno několik běžných funkcí, tedy chránit interiér a zároveň jej prosvětlovat či umožnit obyvatelům vizuální komunikaci s okolím, v pasivním domě je okno důležitou součástí celého konceptu pasivních zisků z přírodního prostředí a samotného provozu domu. Okna a dveře tvoří nejslabší a nejrizikovější součást tepelné obálky pasivního domu, resp. nejvíce náchylnou na případný únik tepla. Aby vám tedy okno sloužilo v pasivním domě tak jak má, je třeba mu zajistit následující podmínky:

  • Zvolit správnou velikost a orientaci oken
  • Vybrat okno, které využije co nejvíce solárních zisků
  • Existence výplně inertním plynem a teplých distančních rámečků
  • Kvalitní konstrukce rámu bez tepelných mostů
  • Správná montáž okna a utěsnění spár
  • Ochrana okna proti nadměrnému přehřívání v létě

Pokud jsou tyto podmínky splněny, máte jistotu, že vám bude okno ve vašem pasivním domě dobře sloužit, a že pracně budovaný a často náročný projekt plně ekologického bydlení bude mít smysl.

Magický součinitel prostupnosti tepla nestačí

Součinitel prostupnosti tepla je veličina, o které bylo napsáno už hodně, nicméně u pasivních domů vám orientace podle této veličiny sama o sobě stačit nebude. Je sice pravidlem, že součinitel prostupnosti tepla u oken pasivních domů musí být menší než 0.8W/m2, nicméně je důležité si pohlídat i celkovou konstrukci okna a hodnotu tzv. propustnosti slunečního záření zasklení, označovanou jako g a udávanou v procentech. Hodnota g by měla činit alespoň 50%, jelikož toto číslo určuje, kolik slunečního záření pronikne do místnosti a jak velké tedy budou solární zisky vaší stavby.

Samotná konstrukce oken a její upevnění je důležité zejména pro dobrou těsnost oken. Nezapomeňte, že pasivní dům se nevětrá, ale k výměně vzduchu v interiéru využívá strojní rekuperační větrání. Díky tomu existuje v domě mírný, ale vytrvalý přetlak, který samozřejmě působí i na vaše okna. Tím pádem může každou netěsností v oknech unikat teplý vzduch z interiéru. K předcházení tohoto jevu je po zasazení oken určen tzv. Blower Door test, při kterém se měří únik vzduchu okny a dveřmi (případně i jinou částí obálky budovy) z uměle navozeného podtlaku v interiéru.

Důležitý je také celkový dojem

Nezapomínejte, že výběr oken v pasivním domě se řídí podobnými pravidly jako jakákoliv jiná okna v běžných domech. Důležitý je proto i vzhled okenních rámů, který u obyvatel domu zásadně ovlivňuje pocit z bydlení. Dnes si však můžete vybrat i technologicky velmi pokročilá okna s věrnými imitacemi dřeva či jiných povrchů. Příznivci neotřelého bydlení pak jistě ocení i nejrůznější pestrobarevné kombinace či kreativní textury, kterými lze okenní rámy ozvláštnit.

100% pasivní dům s okny SULKO

Segment oken pro pasivní domy je pro naši společnost velmi důležitý, a zákazníci, kteří staví tento typ bydlení, požadujínekompromisní kvalitu a technologické inovace, které SULKO nabízí v kvalitních německých profilech REHAU GENEO, konkrétně sérií Profi Line a Profi+. Ti z vás, kteří od svých oken vyžadují skutečně kvalitní design, funkčnost a inovativní použití materiálů ocení také extratřídu hliníkových oken pro pasivní domy řady ProfiAL Gold.

S těmito rámy si zkrátka kupujete to nejlepší, co současný trh okenních rámů pro pasivní domy nabízí – kvalitu a inovaci bez kompromisů. Krom těchto modelů jsme připraveni vám v SULKO nabídnout i jiné varianty oken pro stavbu pasivního domu, ať už jsou to speciální dřevohliníková nebo dokonce dřevěná okna pro pasivní domy či jiné kombinace povrchů a materiálů, které vám zaručí nejen vysoké zisky a nízkou prostupnost tepla, ale i skvělé a pohodné bydlení.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/doc/www.sulko.cz/www/blog/wp-content/themes/brood/inc/template-tags.php on line 56
Okna, Praktické tipy


Warning: A non-numeric value encountered in /www/doc/www.sulko.cz/www/blog/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/sfsi_widget.php on line 279
Facebook
Google+
https://www.sulko.cz/blog/chteli-byste-pasivni-dum-spravna-okna-jsou-stejne-dulezita-jako-izolace-sten/
Twitter